October 5, 2012

Centrum voor slimme energienetten geopend in elektriciteitsstad Arnhem

Centrum voor slimme energienetten geopend in elektriciteitsstad Arnhem

Energiekennisbedrijf DNV KEMA, regionaal netbeheerder Liander, landelijk netbeheerder TenneT en projectontwikkelaar TCN hebben vandaag het smart grid inspiratie- en demonstratiecentrum Watt connects geopend. Watt connects heeft als doel om bedrijven, overheden en kennisinstellingen interactief kennis te laten maken met intelligente energienetten – ook smart grids genoemd – en deze partijen in een inspirerende omgeving met elkaar te verbinden.

 Deze intelligente energienetten zijn noodzakelijk voor onze toekomstige energievoorziening omdat zij de grootschalige inpassing van duurzame energie en lokaal opgewekte elektriciteit in ons energiesysteem mogelijk maken. Watt connects is gevestigd op Energy Business Park Arnhems Buiten in elektriciteitsstad Arnhem. Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem en dankzij financiering van de Provincie Gelderland.

Annemieke Traag, gedeputeerde bij de provincie Gelderland en onder meer verantwoordelijk voor milieubeleid, klimaat en energie, en innovatie: “De opening van Watt Connects geeft een boost aan de talrijke initiatieven voor lokale energie-opwekking in Gelderland en stimuleert innovaties. Hiermee komt de energietransitie weer een stap dichterbij!”

“Ik ben trots op de komst van dit innovatieve demonstratiecentrum," aldus Margreet van Gastel, wethouder in Arnhem voor onder meer milieuzaken. "Arnhem is van oudsher een elektriciteitsstad met toonaangevende organisaties als DNV KEMA, Liander en TenneT. Met dit centrum bewijst Arnhem dat zij zichzelf met recht elektriciteitsstad noemt waarbij nadrukkelijk ook aandacht is voor de toekomst en de daarbij behorende innovaties.”

Volgens Frits Verheij, voorzitter van de Stuurgroep van Watt connects is Nederland wereldwijd een van de koplopers op het gebied van kennis over en demonstratie van intelligente energienetten. "De oprichting van Watt connects is een belangrijke stap om deze positie niet alleen vast te houden maar ook te versterken. We zijn dan ook verheugd dat energie een van de topsectoren van de Nederlandse overheid is en dat smart grids daarin een belangrijke rol spelen."

Simuleren en demonstreren
Watt connects sluit aan bij de ontwikkeling van intelligente energienetten door de aanleg en ingebruikname in praktijksituaties op kleinere schaal te simuleren en te demonstreren, dus zonder grote investeringskosten en afbreukrisico‟s. In het centrum worden nieuwe technieken, diensten en applicaties gedemonstreerd, en bezoekers kunnen gebruik maken van simulatietools. Bovendien vinden in het centrum workshops, lunchlezingen en presentaties plaats, en worden er netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Belanghebbenden uit binnen- en buitenland kunnen zien en ervaren hoe een intelligent en duurzaam energienetwerk van de toekomst in hun praktijk werkt en wat daarvan de baten zijn. Voorbeelden hiervan zijn een betere inpassing van duurzame energie, slimmer gebruik van energie en een toekomstbestendige en kostenefficiënte aanleg van de energie-infrastructuur.

Bundeling en versterking van kennis en ontwikkelingskracht
Watt connects bundelt en versterkt de kennis en ontwikkelingskracht van de partners rond het thema „smart grids', dat sterk in de belangstelling staat. De partners zoeken nadrukkelijk de samenwerking met anderen. Het centrum richt zich daarbij met name op mensen die professioneel met het onderwerp energie bezig zijn, zoals bestuurders en beleidsmakers, experts van energiebedrijven en bedrijven die intelligente energiediensten of producten leveren of maken, en studenten. Watt connects dient tevens als netwerk voor deze professionals en als broedplaats voor startende bedrijven. Het heeft de ambitie om uit te groeien tot een internationaal centrum.

Energyclub Arnhems Buiten
De opening van Watt connects valt samen met de opening van de Energyclub op Energy Business Park Arnhems Buiten. TCN is eigenaar en (her)ontwikkelaar van dit business park. De Energyclub is een open werkomgeving waar vooral kleine en middelgrote organisaties uit de energiesector elkaar ontmoeten, (samen)werken en vergaderen. De Energyclub start in oktober met 65 werkplekken, maar heeft de ambitie om binnen twee jaar naar 200 werkplekken te groeien.

Over DNV KEMA Energy & Sustainability
Met ruim 2300 deskundigen in meer dan 30 landen wereldwijd zet DNV KEMA Energy & Sustainability zich in om de wereldwijde transitie naar een veilige, betrouwbare, efficiënte en schone energietoekomst te bevorderen. Met een geschiedenis van bijna 150 jaar, zijn wij gespecialiseerd in geavanceerde, innovatieve oplossingen op het gebied van business & technische consultancy, testen, inspecties & certificatie, risicomanagement, en verificatie. Als objectief en onpartijdig energiekennisbedrijf adviseren en ondersteunen we organisaties in de energiewaardeketen: producenten, leveranciers & eindgebruikers van energie, fabrikanten van apparatuur, overheidsinstanties, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties. DNV KEMA Energy & Sustainability is onderdeel van DNV, een onafhankelijke, mondiale dienstverlener om risico's te beheersen. DNV heeft ruim 10,000 medewerkers in meer dan 100 landen. Ga voor meer informatie over DNV KEMA Energy & Sustainability naar www.dnvkema.com.

Over Liander
Liander is een regionale netbeheerder die elektriciteit distribueert naar 3,0 miljoen klanten en gas naar 2,3 miljoen klanten in de provincies Gelderland, Noord-Holland en grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. Liander verzorgt het onderhoud, de uitbreiding en de innovatie van zijn netten. Tevens maakt Liander het mogelijk dat al zijn klanten energie kunnen afnemen van de leverancier van hun keuze. Liander is onderdeel van Alliander.

Over TenneT
TenneT behoort tot de top 5 van elektriciteitstransporteurs van Europa. Onze focus is gericht op de ontwikkeling van een Noordwest-Europese energiemarkt, het creëren van één level playing field met gelijke en stabiele elektriciteitsprijzen. Daarnaast draagt TenneT actief bij aan de integratie van duurzame energie. Het inpassen van deze duurzame energie (bijvoorbeeld uit windparken in de Noordzee of via kabels uitwaterbekkens in Noorwegen) heeft hierbij hoge prioriteit. Ook zijn we direct verantwoordelijk voor een goed en betrouwbaar elektriciteitsnet. Zowel boven- als ondergronds, op land en op zee. We zijn eigenaar van het hoogspanningsnet vanaf 110 kilovolt (kV) in heel Nederland en vanaf 220 kV in een groot deel van Duitsland. Energieleveranciers kunnen stroom via dit net aan hun klanten leveren. Wij werken met de grootst mogelijk zorg aan het garanderen van een betrouwbaar elektriciteitsnet. Door continu te investeren in ons netwerk proberen wij storingen of uitval zo veel mogelijk te voorkomen. Dit betekent in de praktijk dat we veel energie steken in het vergroten van de transportcapaciteit. Want de vraag naar capaciteit blijft alsmaar groeien. Temeer vanwege de steeds grotere afstanden tussen opwek en verbruik en de vraag naar capaciteit op zee. Het is dus onze taak om steeds aan deze vraag te kunnen blijven voldoen.

Over TCN
TCN is vanaf 1994 actief als de dappere en speelse hond van het Europees vastgoed. Door onze flexibele benadering zijn we, ook in de huidige markt, steeds in staat verrassende plekken te bedenken, te maken en vooral te onderhouden. TCN transformeert bestaande gebouwen en gebieden tot comfortabele, functionele en veilige leefomgevingen. Wij doen dat op basis van co-creatie met gespecialiseerde partners. Door de integrale benadering van onze projecten, namelijk conceptontwikkeling, realisatie, beleggen en het managen van projecten, zijn wij langdurig betrokken bij onze projecten. TCN wordt gevormd en gemaakt door 200 medewerkers en heeft projecten in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Oostenrijk.

« Back to news