March 8, 2012

TCN en Volker Wessels ontwikkelen megastore Decathlon op Plein Westermaat

Decathlon heeft Plein Westermaat in Hengelo gekozen als locatie voor een megastore van 5.700 m² met sport en outdoor artikelen. De megastore wordt onderdeel van de derde fase van Plein Westermaat, waarvan onlangs de bouw gestart is. In deze fase komen verder winkels als Woondock, Kwantum, Leen Bakker en Decokay.

Decathlon is een Franse sportformule met 45.000 medewerkers en 540 winkels. De keten is vertegenwoordigd in 18 landen. Decathlon heeft in Nederland twee vestigingen, in Kerkrade en in Amsterdam Zuidoost. In maart 2012 wordt een derde vestiging geopend in Best. Decathlon heeft de wens om meer megastores te openen in Nederland om zo verder te expanderen. Deze megastores zullen uitsluitend aan de rand van steden gevestigd worden.

De grootte van de megastore in Hengelo past goed bij het grootschalige karakter van Plein Westermaat. De invulling sluit bovendien goed aan bij de oorspronkelijk beoogde invulling van het park. In de Nota van Uitgangspunten die de gemeente in 1999 heeft opgesteld is een groot deel van het retail park aangewezen voor sportwinkels. Tot op heden is Intersport echter de enige sportwinkel op Plein Westermaat en uitbreiding van het sportaanbod was dus gewenst.

Decathlon vormt een goede aanvulling op het huidige aanbod. Waar de huidige sportwinkels vooral sportkleding en -schoenen aanbieden, richt Decathlon zich juist op de ‘hardware’ in de vorm van sporttechnische artikelen (gebruiksartikelen als tafeltennistafels, tennisrackets, paardrijdzadels, fitnesstoestellen, hockeysticks, klimtouw, surfplanken, kano’s, fietsen, tenten etc.) voor meer dan 65 sporten onder één dak (breed aanbod).

Bijzonder is dat Decathlon haar producten zelf ontwikkelt en onder eigen label produceert, waardoor producten goed geprijsd en kwalitatief hoogwaardig zijn. Ook diensten als onderhoud en reparatie, try & buy zones, een fietsparcours en een playground maken onderdeel uit van het concept.

Voor Hengelo is de komst van Decathlon erg interessant. Voor sportliefhebbers omdat Decathlon samenwerking zoekt met lokale sportverenigingen en workshops en events organiseert. Voor de lokale economie omdat Decathlon voor de winkel verwacht 150 medewerkers nodig te hebben. En voor de consument, die krijgt tenslotte een groter aanbod tegen scherpe prijzen.

Voor de binnenstad van Hengelo vormt Decathlon geen concurrentie, omdat daar de kleinere sportwinkels zijn gevestigd die zich vooral richten op sportmode, een product waarop Decathlon zich niet richt. Bovendien is de ervaring dat Decathlon de sportmarkt vergroot waardoor meer mensen een of meerdere sporten zullen gaan proberen.

Plein Westermaat fase 3 opent begin 2013 haar deuren voor publiek.

« Back to news