Founder portal 2011

FD Summit 2011 - Presentation video

16-12-2011


FD Summit 2011

06-12-2011

Op 6 december sprak ik bij FD Summit over infrastructuur en de steden van de 21e eeuw. Voor allen die er niet bij konden zijn bij deze mijn presentatie.


Kun je in kantoorgebouwen wonen?

18-11-2011

Dat zou op zichzelf in deze tijd, waarin 7 miljoen m2 (and counting) kantoorruimte leeg staat, goed uitkomen. Het antwoord is gewoon ja. Ik zie op zichzelf geen enkele belemmering om in een gebouw te wonen, waar je normaal gesproken ook een flink deel van de dag (waarschijnlijk het grootste deel) kan doorbrengen. OK, die lege krengen staan meestal op de verkeerde locatie.

Kantorenpark Rhijnveste III, of Amstelsteade, aan de Ohm-weg of iets anders wat tussen je oren blijft knarsen van onpersoonlijke saaiheid. Plekken waar je met goed fatsoen nog niet dood gevonden wil worden.


Winnetoe

18-11-2011

Winnetoe, de bloedbroeder van Old Shatterhand, kon met zijn oor op de prairie horen dat op 10 km afstand een cowboy met kiespijn op een mank paard met slechte bedoelingen in aankomst was. Indianen kende, volgens dit jongensboek, de geluiden van het landschap als hun broekzak.

Ik gebruik het vaak als metafoor om uit te leggen dat ook wij, architecten, ontwikkelaars, gemeentelijke bureaucraten, dezelfde kwaliteit moeten ontwikkelen. Luister met het oor op straat om te weten wat er in de stad speelt. Zeker nu. Als je nota’s, stedenbouwkundige ontwerpen, nieuwe vastgoedproducten bedenkt, mag dat alleen nog als je hoort en ziet dat de wereld in een belangrijke overgang zit. Een overgang, zoals Richard Florida het omschrijft, die je maar eens in je loopbaan meemaakt.


Transformaties

15-11-2011

Je zult nu toch maar afstuderen met de ambitie om in de bouw of de projectontwikkeling te gaan werken. De laatste jaren is de omvang van de branche met, naar mijn inschatting, zo’n veertig procent gekrompen en dus ook de werkgelegenheid in deze sectoren. Dat heet recessie en dan heb je pech.

Daar zullen we naar mijn beste inschatting nog wel minimaal een jaar pijn aan hebben. Maar het probleem zit dieper. Ik vraag mijn publiek bij lezingen om met mij bij het raam te gaan staan en naar buiten te kijken. Ik vertel ze dan dat wat ze zien het vastgoed is waar niet alleen zij, maar ook hun kinderen het mee moeten doen. Er komt niet veel meer bij.


Leegstand nu snel aanpakken

10-11-2011

De leegstand van kantoren neemt onrustbarende vormen aan en kan een reële bedreiging gaan vormen voor het financiële systeem.

De markt vraagt om regie van vooral de provincies. Dat kan zonder nieuwe wettelijke instrumenten.


Waardevaste straten

07-11-2011

De kwaliteit van jaren ‘30 wijken in ons land staat niet ter discussie. De stabiele woningwaarden van Rotterdam Blijdorp, Amsterdam Zuid, Den Haag Benoordenhout zijn voldoende bewijs dat er indertijd iets bijzonders gepresteerd is.

Het is op zichzelf natuurlijk een treurige constatering dat die korte bloeiperiode in de Nederlandse architectuur en stedenbouw zo nadrukkelijk de publieke mening over kwaliteit domineert en dat er in verhouding weinig geslaagde voorbeelden uit de naoorlogse periode worden erkend.Terug naar portal